Hoe werkt een zonnestroomboiler?
Steeds meer huishoudens kiezen voor duurzame oplossingen om hun energierekening te verlagen en bij te dragen aan een groenere toekomst. Een van die oplossingen is de zonnestroomboiler. Maar wat is een zonnestroomboiler precies en hoe werkt deze?
De werking
- Jouw zonnepanelen vangen zonlicht op en maken daar vervolgens stroom van. Deze stroom wordt hierna via de meterkast verdeeld binnen jouw woning.
- Een klein kastje in je meterkast verdeelt de opgewekte zonnestroom netjes over alle apparaten in huis, zoals je koelkast, televisie en wasmachine, die stroom nodig hebben. Het gebeurt echter vaak dat je meer stroom opwekt dan de huishoudelijke apparaten verbruiken en dan gaat deze overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet.
- Je ontvangt hier nu een kleine vergoeding voor, maar door oplopende terugleverkosten en het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 wordt terugleveren veel minder rendabel. Je eigen opgewekte stroom direct zelf verbruiken levert dus veel meer op. Met een zonnestroomboiler kun je deze opgewekte stroom juist zelf op een later moment gebruiken om bijvoorbeeld heerlijk warm te douchen! Op deze manier vermijd je terugleverkosten en verhoog je je eigen stroomverbruik.
- Zodra je méér stroom opwekt dan je op dat moment gebruikt, schakelt de boiler automatisch in. In de elektrische boiler zit een verwarmingselement, net als in een waterkoker. Dit element wordt verwarmd door de elektriciteit uit je zonnepanelen. Uiteindelijk wordt het water in de boiler opgewarmd.
- Het warme water uit de boiler kan daarna gebruikt worden voor bijvoorbeeld douchen of afwassen. Hoelang het water warm blijft in een zonnestroomboiler hangt af van verschillende factoren, maar gemiddeld is dit tussen de 24 en 48 uur door het goed geïsoleerde boilervat. Zo kun je vandaag elektriciteit opwekken met de zonnepanelen en daarmee de dag erna heerlijk warm douchen. Afhankelijk van de capaciteit van de boiler en de hoeveelheid opgewekte stroom, kan een zonnestroomboiler een groot deel van je warmwaterbehoefte dekken en hoeft je cv-ketel minder vaak bij te springen.